Perhe- ja perintöasiat
Voisiko ennenaikainen perinnönjako tilanteessani olla mahdollinen?

Olen saanut perintöä jo edesmenneiltä isovanhemmiltani äidin puolelta. Kuolinpesänjaossa on kestänyt jo kohtuuttoman kauan, yhteensä 10 vuotta, ja nyt pesä on todettu jo vuosi sitten jakovalmiiksi, ja silti mitään ei ole tapahtunut. Jakamisessa on kestänyt kauan osakkaiden riitaisten välien vuoksi, ja myös asianajajamme on sellainen että hän ei vastaile viesteihin riittävän nopeasti, ja hän ei vie asiaa eteenpäin vaan antaa asian seistä.....

Oma tilanteeni on sellainen että sairastelin paljon 2013-2018 välisenä aikana ja velkaannuin sairauteni vuoksi. Onko minulla oikeus saada perintöni kokonaisuudessaan ennakkoperintönä koska asioideni saaminen kuntoon on kiinni perinnöstä? Minulla on ulosottovelkaa ja ulosotto on ulosmitannut perinnöstäni velan kuittaavan osan. Asianajajamme ei tilitä rahaa ulosottoon vaikka perikunnan tilillä on rahaa, ja siitä voitaisiin maksaa minulle kuuluva osuus, mutta asianajajamme ei sitä tee. En ole tällä hetkellä työssä ja perinnön avulla saisin kaikki velat maksettua. Onko minulla lain mukaan oikeus saada perintö ennakkoon tässä tilanteessa? Ulosottokin ihmettelee miksi asianajajamme ei tilitä rahaa ulosottoon, vaikka perikunnan tilillä on 300 000€ rahaa josta se minulle kuuluva 88 000€ voitaisiin maksaa. 

Jos asioita saadaan sovituksi, niin kaikki on mahdollista. Mutta oletetaan että näin ei käy, kertomasi perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pesässä on oikeuden määräämä pesänselvittäjä/-jakaja (ja päättelen että näin on, ajattelen että tarkoitat asianajajalla tätä), niin hän joutuu tekemään jakopäätöksen. Mutta tällöin mitään ennakko-osuuksia ei ole mahdollista saada vaan jokainen saa osuutensa kerralla kokonaisuudessaan, siinä vaiheessa kun jako on lainvoimainen. Ja jaon lainvoimaisuushan voi siirtyä jos joku valittaa pesänjakajan päätöksestä oikeuteen, tänä aikana kenelläkään ei ole mahdollisuutta saada yhtään mitään. Kenenkään henkilökohtaisella tilanteella ei ole asiaan mitään vaikutusta.