Perhe- ja perintöasiat
Omaisuuden erottelu avoliitossa
Elämme avoliitossa puolisoni kanssa yhteisesti omistetussa omakotitalossa ja asuntolaina on yhteinen. Olemme puolisoni kanssa riitautuneet. Talo pitäisi myydä mutta emme pysty keskustelemaan asiasta. Miten pystyn ”pakottamaan” puolisoni talon myyntiin?
Mikäli avoliitto on kestänyt yli viisi vuotta tai teillä on yhteinen lapsi, voit hakea käräjäoikeudelta pesänjakajaa toimittamaan omaisuuden erottelun välillänne. Pesänjakajaksi täytyy ehdottaa jotain henkilöä (lakimies), joten ensin täytyy saada kyseisen lakimiehen suostumus tehtävään. Pesänjakaja yrittää sitten saada talon myynnille molempien suostumuksen (mikäli siis myynti on omaisuuden jakamiseksi tarpeen) ja myyntitavasta pyritään sopimaan. Mikäli pesänjakajakaan ei saa sopuratkaisua aikaan, hän voi viime kädessä hakea tuomioistuimelta myyntilupaa ja myydä sitten talon ja suorittaa omaisuuden erottelun.

Mikäli avoliitto on kestänyt alle viisi vuotta eikä yhteistä lasta ole, pesänjakajaa ei voi hakea yhteisomistuksen purkamiseksi. Tällöin voi hakea tuomioistuimelta yhteisomistussuhteen purkamista ja uskotun miehen määräämistä yhteisomistussuhteen purkua varten. Menettelytapa on sama kuin pesänjakajaa haettaessa eli tarvitaan suostumus tulevalta uskotulta mieheltä (yleensä lakimies).