Vuokraus
Vuokra-asunnon tavanomainen kuluminen ja lemmikit
Olemme vuokraamassa asunnon ja omistamme kissan. Vuokrasopimuksessa lukee: ”Kotieläinten aiheuttamat jäljet eivät ole tavanomaista kulumista. Asukas vastaa kotieläinten tekemistä mahdollisista vahingoista”. Voiko tuohon mainintaan vedoten vaatia mitä vain ”kotieläimen jälkenä” korvattavaksi? Meitä huolettaa jos alkutarkastuksessa jää jotain huomaamatta ja pois muuttaessa kaikki tavanomainen kuluma onkin ”kotieläimen aiheuttamia jälkiä”?
Asuinhuoneiston vuokrauksessa ei voida sopia asumiseen käytettävien tilojen osalta (koko asunto on normaalissa tapauksessa tällaista tilaa) ankarammasta vastuusta, kuin laissa mainitaan. Vuokralainen ei siis ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta. Täysin erillinen asia on kuitenkin se, mikä tarkalleen on tavanomaista kulumista.

Lemmikkien aiheuttamat jäljet eivät lähtökohtaisesti ole huoneenvuokralain tarkoittamaa tavanomaista kulumista, jos kysymyksessä oleva maininta ”kotieläinten aiheuttamat jäljet eivät ole tavanomaista kulumista” (tai muu vastaavanlainen maininta) on kirjattu vuokrasopimukseen. Vuokranantaja ei kuitenkaan voi vaatia korvausta jäljestä, joka kuuluu tavanomaisen kulumisen piiriin vain siksi, että asunnossa on ollut kotieläin.