Voiko juristeja arvostella kuten ravintoloita?

08.07.2014
Vertailu- ja markkinapaikkasivustojen olennainen osa on mahdollisuus jättää julkinen arvostelu palveluntarjoajasta. Myös Lakivälitys on ottanut käyttöönsä arvostelumahdollisuuden. Mahdollisuus arvostella lakimiehiä on kuitenkin nostattanut kuohuja ja epäilyksiä: voiko juristeja arvostella kuten ravintoloita?

Lyhyt vastaus yllä olevaan kysymykseen on kyllä. Vertailusivustot ja markkinapaikat ovat internetin arvokkaimpia palveluita, koska niiden avulla kuluttaja voi minimoida etsintäkustannuksensa. Ne lisäävät ja tehostavat kilpailua. Arvostelut auttavat asiakkaita löytämään heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan palveluntarjoajan kustannustehokkaasti.


Arvosteluissa on kuitenkin myös haittapuolensa. Esimerkiksi tyytymätön asiakas saattaa asiattomasti teilata käyttämänsä juristin asiasta, johon juristi ei itse olisi voinut vaikuttaa. Ihan mitä tahansa arvostelua emme kuitenkaan päästä läpi, vaan haluamme pitää yllä tiettyä arvostelujen laatutasoa. Emme sensuroi, vaan edellytämme, että arvostelut ovat asiallisia, asiallisesti perusteltuja sekä käsittelevät juristin ammattitaitoa sekä asiakaskokemusta. Henkilökohtaisuuksia ja solvauksia emme missään nimessä julkaise.

Arvostelut muodostavat joka tapauksessa win–win-asetelman kaikille osapuolille. Asiakkaiden ei tarvitse luottaa puskaradioon – he lukevat arvostelut ja tekevät omat johtopäätöksensä. Asiakkailla on valta valita heidän tarpeisiinsa parhaiten soveltuva lakimies. Toisaalta negatiivinen palaute saattaa vaikuttaa ikävästi juristin liiketoimintaan. Lisäksi asiakkaat saattavat alkaa vaatia lisää läpinäkyvyyttä ja laatua maksamastaan palvelusta. Tämän kääntöpuolena on se, että juristi, joka hoitaa työnsä tunnollisesti ja asiakaslähtöisesti, saa suotuisien arvostelujen myötä lisää toimeksiantoja. Siten ansioituvat juristit saavat ansaitsemansa asiakaskunnan.

Toimiva arvosteluominaisuus on mahdollisista haittapuolista huolimatta erinomainen keino tuottaa lisää liiketoimintaa juristeille, jotka kunnostautuvat ammatissaan. Arvostelut myös pitävät yllä tervettä hintatasoa sekä juristien motivaatiota suorittaa kukin toimeksianto huolella ja asiakkaan etu huomioiden. Lakimiehet, jotka ottavat arvostelut avosylin vastaan ja näkevät niiden tuoman hyödyn, tulevat keräämään tulevaisuuden juridiikan pelikentän hedelmät.Kirjoittaja on Future Lawyers Oy:n Co-founder ja lakivälittäjä