Mikä ihmeen lakivälittäminen?

16.06.2014
Kiinteistövälitys on sana, jonka kaikki tuntevat. Kiinteistövälittäjä on henkilö, joka ottaa vastaan myyntitoimeksiantoja ja auttaa löytämään ostajan kiinteistölle. Lakivälittäminen on juridisten toimeksiantojen välittämistä. Lakivälittäjä, esim. Lakivälitys.fi, ottaa vastaan tarjouspyyntöjä asiakkailta, välittää ne eteenpäin lakimiehille ja kokoaa näiden tarjouspyyntöjen pohjalta tehdyt tarjoukset asiakkaalle.
  
Lakivälittämisen tavoite on siis kerätä asiakkaalle mahdollisimman suuri valinnanvara lakimiehistä. Lakimiesten vertailussa avainasemassa on juristin koulutus, kokemus, eritysosaaminen ja luonnollisesti hinta. Tarjouksien kerääminen erikseen jokaista toimeksiantoa varten on pelkkää listaamista kattavampi tapa vertailla lakimiehiä. Personoidut tarjoukset mahdollistavat asiakkaalle aina parhaan mahdollisen lakimiehen parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Lakivälittäminen ei ole täysin uusi konsepti. Yritysten puolella yksilöityjen tarjouspyyntöjen lähettäminen on ollut vuosikymmeniä yleinen käytäntö, ja Lakivälitys.fin kaltaisia tarjouspyyntöpalvelujakin on olemassa muualla maailmassa. Iso-Britanniassa lakivälittäjiä on ollut 2000-luvun alusta, ja kovin kasvu alalla on Yhdysvalloissa. Mielenkiintoisia seurattavia alalla ovat mm. Briteissä Wigster ja Jenkeissä UpCounsel sekä LawKick.

Lakivälittäjien määrä on kasvussa, ja on vain ajan kysymys, milloin lakivälittäminen rantautuu Suomeenkin. Halusimme rakentaa alaa kotimaiselta pohjalta emmekä odotella, koska jokin ulkomainen kilpailija löytää pienet markkinamme.

Lakivälittäjien tulo alalle ulkomailla on ollut mielenkiintoinen muutos alalla vallitsevaan nollasummapeliin. Lakipalveluiden markkinointi on suhteellisen kallista hakukoneissa ja perinteisemmissä medioissa, mikä taas näkyy lakipalveluiden hinnoissa. Lakivälittäjät mahdollistavat suuremman valinnanvaran asiakkaille ja lakimiehille välityspalvelut tarjoavat erinomaisen markkinointikanavan suoramarkkinoida palveluitaan omista lähtökohdistaan yhden toimeksiannon tarkkuudella. Tämä win–win-tilanne oikeastaan koituu vain maksullisten hakupalveluiden ja klikkausmaksulla toimivien hakukoneiden harmiksi ja on siksi ollutkin tervetullut lisä lakimarkkinoille ulkomailla. Toivottavasti vastaava kehitys onnistuu myös täällä Suomessa.Kirjoittaja on Future Lawyers Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja lakivälittäjä