Ihanat viisastelijat

31.07.2014
Tiedätkö sen viisastelevan pikku pojan luokan takanurkassa, jolle ei opettajan ehdoton auktoriteetti mene kaaliin millään. Se muksu, joka vastaa jokaiseen annettuun tehtävään kysymällä:

"Miks?"

Nuo raivostuttavat pikku tinnittäjät, joita tekee mieli vetää ympäri korvien, elleivät satu olemaan omia tekeleitä ja välillä siltikin, voivat ratkaista elämän suurempia ja pienempiä ongelmia. Jos nyt malttavat pysyä koulun penkillä edes yläasteen loppuun saakka.

No miten niin - saatat kysyä. Eihän tuollaisella kiukuttelulla ja viispuolen keskiarvolla pääse kun kortistoon?

Väärin.

Jatkuva kyseenalaistaminen on elinehto. Mikään ei kehity itsestään, vaan kehitystä edeltää aina kysymys: ‘’Miks?’’. Nuo pikku kiukuttelijat, jotka eivät koskaan hyväksy mitään annettuna, saattavat joskus kasvaa kokeilijoiksi ja keksijöiksi. Innovaatiot ja kehitys edellyttävät aina roppakaupalla tervettä epäluuloa olemassaolevaa kohtaan ja luontaista halua miettiä miten tehdä asiat paremmin.

Innovaatiot eivät koske vain mediaseksikkäitä startuppeja, vaan aivan kaikkia. Asiallinen kritiikki ja vaihtoehtojen kartoittaminen on hyödyllistä meille kaikille. Jokaisen, olipa sitten rakennusmies tai sydänkirurgi, kannattaa pitää mukanaan repullinen reipasta epäluuloa ja aina välillä muistaa katsoa omaa ja ympäristönsä toimintaa vähän etäämmältä.

Tervettä kyseenalaistamista on yritysmaailmassa esiintynyt viime vuosina runsaasti. Kaikenlaiset Überit ja AirBnB:t ravistelevat toimialoja ympäri maailman. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Lakivälityksessä haluamme kantaa kortemme kekoon ja haastaa Suomen juristit myymään palvelujaan uudella avoimella tavalla.

Älkääkä luulko, että tarkoittaisin kyseenalaistamisen olevan itseisarvo. Kiukuttelu kiukuttelun vuoksi on pikkumaista, vaikka itsekin egooni tukeutuvana uroona välillä sorrun moiseen.
Kirjoittaja on rakentavaan kiukutteluun pyrkivä yrittäjänalku.